Det er vidunderligt at have sit eget stykke jord. Det behøver ikke at være et superstort og veltrimmet stykke land. Hovedsagen er, at haven er, som du gerne vil have den. Du afgør selv, hvor velfriseret eller vild din have skal være.

I de senere år har der været en stærk tendens til at genskabe en vis grad af vildskab i haverne. Det gælder både de private parcelhaver og de offentlige parker, rabatter og andre former for jordstykker. Vil du også gerne have områder med vild natur i din have, så kan du ret nemt få etableret det.

Gør din have vild med vilje

Vil du også gerne skabe gode vilkår for insekter og vilde planter, så kan du gøre det ved at fritlægge nogle områder af jorden og så lade naturen gå sin egen gang. Du kan også tilså eller tilplante områder med vækster, der også findes helt naturligt i Danmark.

Når du kun har begrænsede områder, som du gør vild med vilje, så kan du regulere det sådan, at det ikke bliver hele haven, der er vild. Hvis du sår hele haven til, fordi du i den grad vil gøre plads til noget biodiversitet, så risikerer du, at dine øvrige planter bliver trængt tilbage – eller måske går til.

Hvorfor er det godt med vilde bed?

Der er flere grunde til, at det er en god ide at lade naturen selv klare tilplantningen. Dels skaber du de bedste betingelser for en øget biodiversitet. Dermed opretholdes naturens egen balance, og mange naturlige planter holdes i live.

De blomster, der vokser op helt frit, kan tiltrække diverse insekter og andre smådyr. Derved sikres en sund og naturlig diversitet i planter og dyr. Desuden så ser det skønt ud med ”ægte” natur. Naturen har faktisk godt af at være naturlig.

Vælg danske planter

Når du selv skal skabe dit eget lille biodiversitet-venlige bed, så bør du vælge nogle arter, der findes naturligt i det område, som din have ligger i. Når du gør det, så får du et bed, som har de bedste vilkår for at komme i en god balance.

På din fysiske eller online planteskole kan du vælge frøposer eller planter, som er helt perfekte til det brug. Kontakt gerne planteskolens eksperter i forhold til, hvilke planter du bør vælge til netop din have. Med et vildt voksende bed vil du dels være med på den nyeste trend inden for havebrug. Dels vil du også gøre noget rigtigt godt for at få de vilde blomster og planter til at overleve. Det samme kan siges i forhold til insekter og andre smådyr.

Vær med til at støtte kampen for en øget biodiversitet i din egen målestok. Det er virkelig meget værd.

 

Categories:

Tags:

No responses yet

Skriv et svar