Hvad er efterisolering?

Efterisolering er isolering af eksisterende huse, ofte ældre huse, hvor isoleringen ikke er optimal. Der er mange fordele ved at efterisolere sit hus, både i form af bedre indeklima, mindre træk og ikke mindst mærkbare besparelser på varmeregningen. Selvom efterisolering er en investering, tjener den sig ind igen i løbet af noget tid – typisk i løbet af få år. I et hus er der flere ting som kan efterisoleres, eksempelvis selve husets hulmur, også kaldes hulmursisolering, eller eksempelvis isolering af skunk eller loftsrummet.

Efterisolering kan både foregå i forbindelse med andre forbedringer, eller alene. Hvis du udskifter et gulv eller tag, eller foretager andre ændringer i dit hus, er det altså oplagt at udnytte åbningen til at få isoleret godt. Men det er ikke nødvendigt. En hulmursisolering sker eksempelvis ved at der bores et lille hul i muren, hvori den nye isolering føres ind, og herefter lukkes hullet igen uden synlige mærker.

 

Hvem bør efterisolere deres hus?

Hvis du er i tvivl om efterisolering er relevant for dig, så er det faktisk relativt simpelt at vurdere. Fordelene er nemlig de direkte årsager til at folk vælger at investere i en efterisolering af deres hus, loftsrum, etageadskillelse eller andet. Det er relevant for dig hvis:

  • Du oplever fugtigt eller dårligt indeklima
  • Du har en høj varmeregning
  • Hvis du oplever træk
  • Hvis dine vægge er kolde eller fugtige
  • Hvis du ønsker at spare penge på dine varmeudgifter
  • Hvis du ønsker at forbedre klimavurderingen af dit hus

 

Valg af håndværker og materiale

Inden du beslutter dig for at investere i en sådan flerårig energibesparende loftsisolering, kan du muligvis foretage nogle hurtige indledende beregninger for at vurdere økonomien i denne forbedring. Du kan også undersøge om der er nogle statslige puljer til denne type energiforbedringer. Nogle isoleringsfirmaer, såsom Iversen & Bruun, tilbyder at komme ud til en gratis inspektion og tilbudsafgivning – en proces der også munder ud i en dialog og sparring om de økonomiske besparelser og andre fordele ved forbedringen.

 

Når man gerne vil efterisolere sit hus, loftsrum eller andet, er en af de vigtigste beslutninger, som du bliver nødt til at tage, hvilken slags isolering du skal bruge i dit hus eller loftsrum. En af de populære materialer er papiruld som blandt andet er miljøvenligt og økonomisk at benytte. Papiruld er modsat hvad man skulle tro et brandsikret materiale, da det er behandlet på en måde, så det ikke er let antændeligt og så eventuel brand ikke kan sprede sig gennem materialet. Selve materialet består hovedsageligt af granulat som er lavet af genbrugsaviser. Det er derfor det er miljøvenligt, hvilket lige er i tidsånden. Papiruld er desuden et organisk materiale som har fugttransporterende egenskaber. Dette betyder at materialet er godt ift. at minimere risiko for skimmelsvamp og andre fugtproblemer.

Det vigtigste råd er dog at vælge en håndværker som har stor erfaring med efterisolering og som du føler du kan stole på. Efterisoleringen og investeringen skal jo gerne holde i mange år og bidrage positivt til dit hus’ indeklima og din privatøkonomi.

Categories:

Tags:

No responses yet

Skriv et svar