Førte gang jeg købte en krukke, var et impulskøb, samt alt det andet der skulle puttes i krukken. Jeg have set de flotte krukker ved naboen og ønskede selv de skønne farver på min terrasse. Der gik dog ikke længe inden blomsterne hang med hoved, så ikke helt som jeg havde forstillet mig.

I dag ved jeg at alt var forkert, der var ikke etableret dræn i bunden af havekrukken og jeg havde ikke valgt den rigtige jord, som giver næring til planterne. Jeg var også ved en fejl kommet til at købe en plante som skulle stå i skyggen, hvilket der ikke er på min terrasse.

Her vil jeg dele et par gode tips og råd, så du kan undgå at lave samme fejl, som jeg gjorde.

Hvor skal havekrukken stå?

Dine nye havekrukker skal selvfølge stå lige der hvor du tænker de skal hygge og pynte, så du får mest mulig glæde af dem. Når du så har valgt en placering som passer dig, er det vigtigt at du også finder nogle planter som er enig med din beslutning.

Der er stor forskel på hvilke planter du vælger. Du vil finde nogle som er galde for skygge og vind og andre skal helt stå helt i læ og have masser af solskin, måske i en lille krog på din terrasse. En god lille test er at spørge sig selv, ville jeg nyde at være her i 2-3 timer? Hvis svaret er nej, skal du finde en Anden placering til dine havekrukker.

Hvis det er svært at finde den rigtige placering, kan du hjælpe ved at gøre den ønskede placering, til et egnet sted. Du kan sætte en læ skærm op, eller sikre at der er skygge i nogle timer midt på dagen.

Hvis du skal have succes med dine havekrukker, skal det være nemt. Havekrukker skal vandes hver dag, især når det er sommer og solen skinner. Derfor er det en god ide at tænke muligheden for en vandslange ind, når du vælger placering. På den måde kan du hurtigt vande dine blomster og de får alle muligheder for at vokse sig store og flotte.

Hvis dine krukker er store, er det lettest at sætte dem på plads, inden du fylder jord i dem. Ellers kan de hurtigt blive tunge og besværlige at bakse rundt med. Det er muligt at få virkelig store havekrukker, se meget mere lige her!

Havekrukker, dræn og vand

Vandet skal kunne komme væk fra dine havekrukker, derfor skal du altid sikker dig at der er hul i bunden. På den måde kan overskydende vand komme væk og dine blomster undgår at drukne.

Hvis du ikke var opmærksom på om dine nye havekrukker havde huld i bunden, skal du ikke fortvivle, det kan nemt laves. Lav et hul på størrelse med en 2 krone, det gøres nemmest med et helt almindelig murebor.

Inden du putter jord i din havekrukker, skal der et godt dræn i bunden, derfor skal du starte med nogle små sten, potteskår, eller leca sten. Fyld gerne 10-15 cm i bunden alt efter størrelse af krukken. Jo større havekrukke, jo større drænende lag

Hvordan vælger jeg krukkemuld?

Når vi vælger at sætte en havekrukke, opretter vi et ”kunstigt” miljø og rigtigt mange vælger at bruge Spagnum. Det har nogle vildt gode egenskaber til at plante i krukker. I Danmark må vi ikke høste spagnum, men i Rusland, Finland, Sverige og Canada er der stadig store områder med højmose. I Danmark bruges der hvert år ca 55,000 tons spagnum

Næsten alt Krukke- og pottemuld indeholder spagnum. Spagnum har den unikke egenskab, at det bevarer en vis luftighed, som almindelig havejord slet ikke kan matche. De senere år, er der kommet flere alternativer til spagnum, bland andet kan der nævnes spagnum lavet på hestemøg

Hvis du bruger så lidt spagnum som muligt, kan du tilsætte ler granulat, champost eller kompost. Jeg bruger tit jorden fra muldvarpeskud. Muldvarpe æder nemlig insekter og orm, så fordelen ved »muldskuds-jorden« er, at den generelt er fri for skadeligt småkravl.

Categories:

Tags:

No responses yet

Skriv et svar