Vi danskere drikker store mængder kaffe i løbet af et år, og det efterlader rigtig meget kaffegrums. I stedet for at smide grumset i skraldespanden kan du bruge det som gødning i haven, da kaffe faktisk er guld værd for dine planter.

Ønsker du at mindske din affaldsmængde, kan du her blive klogere på, hvordan du kan genbruge kaffegrums som næringsrig gødning.

Hvorfor elsker dine planter kaffegrums?

I stedet for at smide kaffegrums i skraldespanden, bør du i stedet give det til dine planter. Kaffe er nemlig kendt som lidt af et mirakelmiddel, når det gælder plantegødning.

Grumset indeholder både kvælstof, fosfor og kalium, som er vigtige næringsstoffer for planters overlevelse. På den måde fungerer grumset som en meget effektiv og naturlig plantegødning.

Disse planter nyder godt af grumset

Nogle planter har bedre gavn af kaffegrums end andre. Planter, der vokser i en sur jord, nyder rigtig godt af det, da grumset har en lav pH-værdi. F.eks. reagerer roser, rhododendron, hortensia, magnolia og azalea godt på kaffe, da de er surbundsplanter.

Planter i krukker og kummer og indendørs potteplanter kan også godt lide kaffegrums, men det afhænger af plantetypen, hvor mange gange om året, de kan tåle at blive gødet. Planter udenfor kan gødes med grumset op til 4 gange om året, mens indendørs planter kun kan tåle gødningen 1 gang hvert halve år.

Sådan bruger du kaffegrums som gødning

At bruge kaffegrums som gødning kræver ikke meget forberedelse. Saml blot grumset på en avis og lad det tørre helt, så det bliver nemmere at sprede.

Kaffegrums er særdeles effektiv i surbundsbede, da det har et højt niveau af syre, hvilket bidrager til, at dit beds surhedsgrad forbliver, som det skal være.

Den bedste metode at sprede gødningen på er at drysse det ud med let hånd på jorden, som omgiver planten, og derefter arbejde grumset ned i jorden. Sørg bare for at laget ikke bliver for tykt. Det kan nemlig blive så hårdt, at vand ikke kan trænge ned til planternes rødder.

Unge planter og friske frø skal heller ikke have et for tykt lag, da en høj mængde koffein kan have en negativ effekt på vegetationens tidligste fase.

I krukker og kummer kan du mixe grumset i jorden, når du planter.

Gøder du med kaffegrums, vil du inden længe kunne se den gavnlige effekt i form af grønne og livlige planter i både bede og krukker.

 

Categories:

Tags:

Comments are closed