Mange haveejeres store irritation er uden tvivl ukrudt. Det kan dukke op hvor som helst hvor der er adgang til lys og vand, og det ser ud til, at de vokser fra den ene dag til den anden!

Hvis du er som de fleste haveejere, bruger du hver måned en masse tid på at rive ukrudtet op. Men hvad nu, hvis der var en måde at reducere den tid, du bruger på at lugte ukrudt?

Det er der med en ukrudtsdug. En ukrudtsdug er en tyk, vævet fiberdug, som du lægger oven på jorden. Den blokerer for sollyset, som ukrudtet har brug for, for at vokse. Da dugen er forholdsvis tyk, kan ukrudtet ikke trænge igennem det, men dugen er til gengæld vævet på en sådan måde at den tillader vandet at trænge ned i jorden.

Hvor bruger man en ukrudtsdug?

Ukrudtsduge er gode til højbede og haveområder, hvor du ikke ønsker at bruge kemikalier eller pesticider. De er også et godt valg, hvis du har børn eller kæledyr, der leger i haven.

Hvis du er på udkig efter en mere permanent løsning, kan du købe fastgørelseskroge til dugen. Med krogene kan du fastgøre ukrudtsdugen til jorden, så den ikke flytter sig rundt. Dette bør gøres når du lægger et større areal med dug ud, og naturligvis før dugen bliver dækket af sten, grus eller granitskærver:-)

Hvis du bruger en ukrudtsdug, er her et par gode råd:

– Læg ukrudtsdugen oven på jævn, bar jord, der allerede er blevet renset for ukrudt. Det giver en jævn overflade, og forhindrer, at der vokser nyt ukrudt.

– Sørg for at overlappe kanterne på ukrudtsdugen, så ukrudtet ikke kan snige sig op fra sprækker mellem dugene.

– Dæk dugen med dækmateriale som træflis, barkmuld eller sten. Det vil hjælpe med at forhindre ukrudtet i at vokse gennem dugen og samtidigt gøre din have smukkere.

– Der kan stadig vokse ukrudt oven på ukrudtsdugen. Det er ikke rod-ukrudt, men ukrudtsspirer der kommer fra luften. Hvis det sker, skal du bare trække dem ud med hånden.

– Husk at fastgøre dugen med fæstningskroge, så der er styr på, at dugen ligger sikkert og ikke flytter sig i blæst eller andet.

Typer af ukrudtsduge

Der findes forskellige typer af ukrudtsmåtter på markedet. Nogle er fremstillet af naturlige materialer som jute eller hamp, mens andre er fremstillet af syntetiske materialer som polypropylen.

Hvilken type ukrudtsmåtte du vælger, afhænger af dit budget, og hvor længe du ønsker, at den skal holde. Måtter af naturfibre nedbrydes forholdsvis hurtigt, mens syntetiske måtter holder i flere år. Uanset hvilken type ukrudtsmåtte du vælger, vil du med en sådan hjælpe med at reducere mængden af ukrudt i din have og gøre livet lidt lettere.

Hos Haveglad.dk kan du købe et bredt udvalg af fiberduge som ukrudtsduge.

 

Categories:

Tags:

Comments are closed